Web dilleri neler ?

Bu yazıda bu dillerden en popülerlerinin anlatımını ve desteğini sağlayan sitelerin adreslerini bulabileceksiniz.

HTML
HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, browserlarla görebileceğimiz, internet dokümanları oluşturmaya yarayan bir çeşit dildir. Örneğin, okuduğunuz bu sayfa, HTML dili kullanılarak hazırlandı. Siz de browser'ınızı (Internet Explorer, Netscape Navigator...) kullanarak bu sayfayı ekranınızda görüntülüyorsunuz. Tanımda geçen "internet dokümanı" ifadesinin yanı sıra HTML ile oluşturduğunuz belgeleri harddiskinize kaydedebilir ve internet bağlantınız olmasa bile bu belgeleri görüntüleyebilirsiniz. HTML, programlama dilleri (pascal, basic...) gibi bir programlama mantığı taşımadığından, öğrenilmesi gayet kolay bir dildir. Dilden ziyade, kabaca metinleri ya da verileri biçimlendirmek, düzenlemek için kullandığımız komutlar dizisi bile diyebiliriz HTML için.

ASP
ASP (Active server pages) bir web programcılığı ve elektronik ticaret teknolojisidir. Günümüzdeki profesyonel anlamda yayımlanan birçok web sitesi, ASP teknolojisi üzerine kurulmuştur. Web programcılığı anlamında kendini geliştirmek isteyen herkes mutlaka bu dili öğenmelidir.


PHP
Rasmus Lerdorf tarafından öncelikle kendi kişisel web sayfalarını yazmak için geliştirilmesi nedeniyle 'P'ersonal 'H'ome 'P'ages adının kısaltması olarak karşımıza çıkan PHP, HTML gömülü (HTML-embedded) bir script dilidir. Özellikle, web uygulamaları geliştirenlerin dinamik ve havada (on the fly) üretilen web sayfalarını hızlı bir şekilde yazmaları için düşünülmüştür. Dilin sentaksı gelştirilirken C, Java ve en çok da Perl'den esinlenilmiştir. Bu nedenle bu dillerden herhangi birisini bilen bir kullanıcı için PHP'ye geçmek hiç de zor olmamaktadır.


JavaScript
JavaScript Web sayfaları için yeni bir scripttir ve özelliği HTML sayfanızın içine yerleştirilebilmesidir. JavaScript ile ilginç elemanlar kullanarak HTML sayfanızı geliştirecek birçok olanağa sahip olabilirsiniz. Örneğin, kullanıcının sayfanızı incelerken yaptığı hareketlere anında karşılık verebilirsiniz. JavaScript'in yardımıyla gerçekten de kaliteli Web sayfaları yaratabilirsiniz. Şu anda internet üzerinde JavaScript ile ilgili birçok örnek bulunmaktadır.


CGI
CGI, Common Gatevay Interface kelimelerinin başharflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçesi de "ortak geçit arayüzü" anlamına gelir. CGI ile ziyaretçi tarafından server'a bir iş yaptırılır. Bu iş ziyaretçinin veritabanı olarak kullanılan dosyalara belli konularda kayıt yapabilmesi şeklinde olabileceği gibi ziyaretçi sayısının sayılması, cookie ile yapılan işlemler, web üzerinden mail gönderilmesi şeklinde geniş bir yelpazede devam eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder